Vegan & Raw Food

retete vegane si retete raw
Nota* - nu sunt neaparat creatii originale ci mai cu seama adaptate pe gustul meu

 
Sos pesto de busuioc sau rucola

Ingrediente :
2 castronele cu frunze de busuioc/rucola

5-6 linguri de ulei de masline presat la rece 
1/2 castronel nuci/ seminte de pin/ migdale
2-3 catei de usturoi pisati
zeama de lamaie 2 lingurite 
sare de mare

Se maruntesc frunzele de busuioc in robot (cu ajutorul lamei in S) sau in blender -  se adauga uleiul si restul ingredientelor si se omogenizeza. Facultativ se poate adauga si putina apa. 
Guacamole

Ingrediente:
2 bucati de avocado copt
1 rosie 
1 ceapa verde
1 usturoi verde/ 2 catei de usturoi
zeama de la 1/2 lamaie
sare de mare
1 lingura ulei de masline

Avocado se curata de coaja , se paseaza in blender sau robot cu zeama de lamaie si ulei de masline si sare . Rosia, ceapa si usturoiul se taie marunt si se adauga peste avocado.

Hummus din seminte de floarea soarelui

  Ingrediente:
  • seminte de floarea soarelui 200g – hidratate 12 ore
  • pasta de susan(tahini) * 3 linguri
  • zeama de lamaie – 3 linguri
  • ¼ castronel cu apa
  • 2-4 catei de usturoi
    ulei de masline presat la rece 2 linguri

    Se pun toate ingredientele in blender si se mixeaza pana la omogenizare Se serveste pe painica cu seminte, lipie etc cu salate.

*Pasta de susan (tahini)

  • susan pisat – 1 ceasca ( il pisez la rasnita de cafea manuala albastra - 30 ron piata)
  • apa , ulei masline 2 linguri, sare de mare
  • zeama de lamaie 2 linguri
    se amesteca ingredientele cu o lingura pana devin pasta

Avocado cu usturoi
  • 1 avocado copt
  • 2 catei de usturoi pisati
    se piseaza totul impreuna si se serveste pe paine/lipie cu rosii sau salate

Ciuperci marinate

  • 1 kg ciuperci spalte si taiate dupa preferinta
  • sos de soia 5 linguri ( sosul de soia trebuie sa nu aiba zahar, caramel sau alte ingrediente dubioase - ci doar soia, apa, sare )
  • ulei de masline 5 linguri
    (cantiatea de soia sa fie aceeasi cu cea de ulei)
    Se amesteca sosul de soia cu uleiul ( se face un dressing) si se toarna peste ciuperci , se amesteca ciupercile pana se acopera de sos si se acopera cu folie, farfurie etc ... se lasa la temperatura camerei cam 2 – 4 ore dupa preferinta

Salata cu avocado
  • avocado 1 buc
  • ciuperci 100g ( marinate sau crude)
  • ardei capia 1 buc
  • rosii 2 buc
  • ceapa – 1 buc
  • apio – 3 lujeri
  • hrisca 100g – hidratata 3 ore , seminte de floarea soarelui 2 linguri (optional)
  • marar, piper, sare , zeama de la ½ lamaie 

    Se taie toate ingredientele si se amesteca cu hrisca , marar , sare , ulei  etc 

Castraveti cu maioneza de avocado

1 avocado bine copt
zeama de la 1/2 lamaie
1/2 l-ta mustar
ulei presat la rece de floarea soarelui
sare
1-2 castraveti de gradina
1 ceapa verde

Avocado se curata de coaja si sambure si se taie bucatele. Se pune in vasul robotului impreuna cu zeama de lamaie si se mixeaza pana la omogenizare.
Se adauga mustarul, sarea si putin cate putin din ulei, ca la maioneza obisnuita. Se poate mixa cu robotul sau cu o lingura de lemn.
Castravetii se spala si se taie cubulete. Se sareaza si se pun intr-o sita, la scurs, pt 20 minute.
Ceapa se taie marunt.
Castravetii se storc bine de apa si se adauga impreuna cu ceapa peste maioneza de avocado. Se amesteca bine. Se da la frigider pt o ora, ca aromele sa se patrunda.
Se serveste cu rosii, ardei, pe paine cruda sau coapta.

 
Vinete libaneze (vegane)

  • vinete 3 buc ( coapte)
  • tahini ( pasta de susan) 2 linguri
  • ulei de masline , sare , ceapa
    Se mixeaza toate in blender si se servesc pe paine , lipe , ardei , rosii etc

Legume marinate

20 linguri zeama de lamaie
15 linguri ulei de masline extravirgin
morcovi
telina
ardei
usturoi

Am curatat, spalat si taiat morcovul, telina si ardeiul in fasii lungi, iar usturoiul rondele. Am pus legumele intr-un bol si peste ele am turnat uleiul amestecat cu zeama de lamaie. Am tinut bolul la frigider pentru 4-5 ore, dupa care am scurs legumele de zeama si le-am servit.

Tabbouleh

  • 4 rosii taiate cubulete
  • patrunjel 1 legatura
  • usturoi 2 catei
  • zeama de lamaie  si ulei de masline (cat simti nevoia)
  • grau incoltit 3 linguri sau germeni de grau – in cazul asta se lasa salata acoperita in frigider pentru 2 ore pentru hidratarea germenilor) sau ½ ceasca de susan macinat
     ( pentru un plus de calciu) 

     
    Desert cu grau incoltit

    Ingrediente:

    200 g grau incoltit
    100 g curmale
    30 g stafide
    50 g nuci
    1 esenta vanilie
    1 lg scortisoara

    Preparare:

    Curmalele si stafidele (in prealabil inmuiate in apa) se dau la robot pana se fac pasta. Apa de la inmuiat nu se arunca. Se adauga in robot scortisoara, vanilia si cate un pic din apa de la curmale (cam jumatate din ea). La urma se adauga nucile si se proceseaza doar un pic.
    Graul incoltit se spala si se scurge, se pune intr-un castron si se adauga pasta din robot. Se amesteca bine si se serveste ornat cu nuca macinata.

    Bomboane raw

  • nuci hidratate 10 ore – 200g
  • curmale hidratate o ora – 200g
  • fulgi de cocos 50g 
    se poate adauga si pudra de cacao sau carob daca vrei sa le schimbi culoarea si gustul
     
    se amesteca ingredientele in blender pana se macina bine nucile apoi se formeaza bomboanele rotunde cu mana si se dau prin cocos/fistic crud pisat/cacao pudra ... se tin la frigider

Legume marinate

Ingrediente:

1
morcov
1 pastarnac (radacina)
1 dovlecel mic
1/4 telina (radacina)

2
-3 ridichi
seminte susan
ulei de masline 
zeama de la o lamaie
patrunjel tocat
sare de mare

L
egumele se taie felii subtiri , se adauga restul ingredientelor, se amesteca bine si se da la frigider 30 min. 

Salata orientala de post (vegana)
Ingrediente:
Cartofi albi
Masline light
Ceapa uscata sau verde
Zeama de lamaie
Faina de boabe de mustar
Ghimbir proaspat
Ulei de masline
Sare de mare
Piper
Patrunjel
Preparare:
Se fierb cartofii cubulete , ceapa se marunteste, maslinele se taie in patru . Ghimbirul se curata de coaja si se razuieste fin.
Apoi se face o maioneza din faina de boabe de mustar, uleiul de masline, sarea, piperul si zeama de lamaie.
Dupa ce au fiert cartofii se scurg si se lasa la racit. Apoi se adauga in bol maslinele, ceapa, ghimbirul si se incorporeaza maioneza. Se serveste rece cu patrunjel tocat deasupra.


Bautura de dovleac

  • ½ dovleac pentru placinta
  • 3 mere
  • scortisoara
dovleacul si merele se fac suc in storcatorul de legume si se mixeaza in blender impreuna cu scortisoara. (se strecoara excesul de pulpa)

Bautura de ghimbir
  • 1 bucatica de ghimbir razuit
  • zeama de la 2 lamai
  • zeama de la 2-3 portocale/mandarine/clementine
  • 3 linguri de miere
  • apa 1l sau 1 ½ l
    se amesteca in blender se strecoara cu o sita inainte
    Suc de legume
  • 7-8 morcovi
  • telina – 1 buc mare / 1 buc apio
  • sfecla – 1 buc medie
  • mere 3 buc
  • gulie – 1 buc
    se fac suc in storcatorul de legume si se strecoara pulpa ramasa. Se pot folosi orice fructe/ legume tari in ce cantitati se prefera ... se poate adauga sau inlocui orice ingredient cu : castravete , papaya , catina , ghimbir , patrunjel , pastarnac , napi , pere , struguri , ananas , ardei capia ardei gras, conopida, varza alba/rosie , broccoli





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu