Nota* - nu sunt neaparat creatii originale ci mai cu seama adaptate pe gustul meu
Sos pesto de busuioc sau rucola
2 castronele cu frunze de busuioc/rucola
5-6
linguri de ulei de masline presat la rece
1/2
castronel nuci/ seminte de pin/ migdale
2-3
catei de usturoi pisati
zeama de lamaie 2 lingurite
sare
de mare
Se
maruntesc frunzele de busuioc in robot (cu ajutorul lamei in S) sau in blender - se
adauga uleiul si restul ingredientelor si se omogenizeza.
Facultativ se poate adauga si putina apa.
Guacamole
2 bucati de avocado copt
1
rosie
1
ceapa verde
1
usturoi verde/ 2 catei de usturoi
zeama
de la 1/2 lamaie
sare
de mare
Avocado
se curata de coaja , se paseaza in blender sau robot cu zeama de lamaie si ulei de masline si sare . Rosia, ceapa si usturoiul se taie marunt
si se adauga peste avocado.
Hummus
din seminte de floarea soarelui
Ingrediente:
- seminte de floarea soarelui 200g – hidratate 12 ore
- pasta de susan(tahini) * 3 linguri
- zeama de lamaie – 3 linguri
- ¼ castronel cu apa
- 2-4 catei de usturoiulei de masline presat la rece 2 linguriSe pun toate ingredientele in blender si se mixeaza pana la omogenizare Se serveste pe painica cu seminte, lipie etc cu salate.
*Pasta
de susan (tahini)
- susan pisat – 1 ceasca ( il pisez la rasnita de cafea manuala albastra - 30 ron piata)
- apa , ulei masline 2 linguri, sare de mare
- zeama de lamaie 2 lingurise amesteca ingredientele cu o lingura pana devin pasta
Avocado
cu usturoi
- 1 avocado copt
- 2 catei de usturoi pisatise piseaza totul impreuna si se serveste pe paine/lipie cu rosii sau salate
Ciuperci
marinate
- 1 kg ciuperci spalte si taiate dupa preferinta
- sos de soia 5 linguri ( sosul de soia trebuie sa nu aiba zahar, caramel sau alte ingrediente dubioase - ci doar soia, apa, sare )
- ulei de masline 5 linguri(cantiatea de soia sa fie aceeasi cu cea de ulei)Se amesteca sosul de soia cu uleiul ( se face un dressing) si se toarna peste ciuperci , se amesteca ciupercile pana se acopera de sos si se acopera cu folie, farfurie etc ... se lasa la temperatura camerei cam 2 – 4 ore dupa preferinta
Salata
cu avocado
- avocado 1 buc
- ciuperci 100g ( marinate sau crude)
- ardei capia 1 buc
- rosii 2 buc
- ceapa – 1 buc
- apio – 3 lujeri
- hrisca 100g – hidratata 3 ore , seminte de floarea soarelui 2 linguri (optional)
- marar, piper, sare , zeama de la ½ lamaieSe taie toate ingredientele si se amesteca cu hrisca , marar , sare , ulei etc
Castraveti
cu maioneza de avocado
1
avocado bine copt
zeama
de la 1/2 lamaie
1/2
l-ta mustar
ulei
presat la rece de floarea soarelui
sare
1-2
castraveti de gradina
1
ceapa verde
Avocado
se curata de coaja si sambure si se taie bucatele. Se pune in vasul
robotului impreuna cu zeama de lamaie si se mixeaza pana la
omogenizare.
Se
adauga mustarul, sarea si putin cate putin din ulei, ca la maioneza
obisnuita. Se poate mixa cu robotul sau cu o lingura de lemn.
Castravetii
se spala si se taie cubulete. Se sareaza si se pun intr-o sita, la
scurs, pt 20 minute.
Ceapa
se taie marunt.
Castravetii
se storc bine de apa si se adauga impreuna cu ceapa peste maioneza de
avocado. Se amesteca bine. Se da la frigider pt o ora, ca aromele sa
se patrunda.
Se
serveste cu rosii, ardei, pe paine cruda sau coapta.
Vinete
libaneze (vegane)
- vinete 3 buc ( coapte)
- tahini ( pasta de susan) 2 linguri
- ulei de masline , sare , ceapaSe mixeaza toate in blender si se servesc pe paine , lipe , ardei , rosii etc
Legume
marinate
20
linguri zeama de lamaie
15
linguri ulei de masline extravirgin
morcovi
telina
ardei
usturoi
Am
curatat, spalat si taiat morcovul, telina si ardeiul in fasii lungi,
iar usturoiul rondele. Am pus legumele intr-un bol si peste ele am
turnat uleiul amestecat cu zeama de lamaie. Am tinut bolul la
frigider pentru 4-5 ore, dupa care am scurs legumele de zeama si
le-am servit.
Tabbouleh
- 4 rosii taiate cubulete
- patrunjel 1 legatura
- usturoi 2 catei
- zeama de lamaie si ulei de masline (cat simti nevoia)
- grau incoltit 3 linguri sau germeni de grau – in cazul asta se lasa salata acoperita in frigider pentru 2 ore pentru hidratarea germenilor) sau ½ ceasca de susan macinat( pentru un plus de calciu)Desert cu grau incoltit
Ingrediente:
200 g grau incoltit100 g curmale30 g stafide50 g nuci1 esenta vanilie1 lg scortisoara
Preparare:
Curmalele si stafidele (in prealabil inmuiate in apa) se dau la robot pana se fac pasta. Apa de la inmuiat nu se arunca. Se adauga in robot scortisoara, vanilia si cate un pic din apa de la curmale (cam jumatate din ea). La urma se adauga nucile si se proceseaza doar un pic.Graul incoltit se spala si se scurge, se pune intr-un castron si se adauga pasta din robot. Se amesteca bine si se serveste ornat cu nuca macinata.
Bomboane raw
- nuci hidratate 10 ore – 200g
- curmale hidratate o ora – 200g
- fulgi de cocos 50gse poate adauga si pudra de cacao sau carob daca vrei sa le schimbi culoarea si gustulse amesteca ingredientele in blender pana se macina bine nucile apoi se formeaza bomboanele rotunde cu mana si se dau prin cocos/fistic crud pisat/cacao pudra ... se tin la frigider
Legume
marinate
Ingrediente:
1 morcov
1 pastarnac (radacina)
1 dovlecel mic
1/4 telina (radacina)
2-3 ridichi
seminte susan
ulei de masline
zeama de la o lamaie
patrunjel tocat
sare de mare
Legumele se taie felii subtiri , se adauga restul ingredientelor, se amesteca bine si se da la frigider 30 min.
Salata
orientala de post (vegana)
Ingrediente:
Cartofi
albi
Masline
light
Ceapa
uscata sau verde
Zeama
de lamaie
Faina
de boabe de mustar
Ghimbir
proaspat
Ulei
de masline
Sare de mare
Piper
Patrunjel
Preparare:
Se fierb cartofii cubulete , ceapa se marunteste, maslinele se taie in patru . Ghimbirul se
curata de coaja si se razuieste fin.
Apoi
se face o maioneza din faina de boabe de mustar, uleiul de
masline, sarea, piperul si zeama de lamaie.
Dupa
ce au fiert cartofii se scurg si se lasa la racit. Apoi
se adauga in bol maslinele, ceapa, ghimbirul si se incorporeaza
maioneza. Se serveste rece cu patrunjel tocat deasupra.
Bautura
de dovleac
- ½ dovleac pentru placinta
- 3 mere
- scortisoara
dovleacul
si merele se fac suc in storcatorul de legume si se mixeaza in
blender impreuna cu scortisoara. (se strecoara excesul de pulpa)
Bautura
de ghimbir
- 1 bucatica de ghimbir razuit
- zeama de la 2 lamai
- zeama de la 2-3 portocale/mandarine/clementine
- 3 linguri de miere
- apa 1l sau 1 ½ lse amesteca in blender se strecoara cu o sita inainteSuc de legume
- 7-8 morcovi
- telina – 1 buc mare / 1 buc apio
- sfecla – 1 buc medie
- mere 3 buc
- gulie – 1 bucse fac suc in storcatorul de legume si se strecoara pulpa ramasa. Se pot folosi orice fructe/ legume tari in ce cantitati se prefera ... se poate adauga sau inlocui orice ingredient cu : castravete , papaya , catina , ghimbir , patrunjel , pastarnac , napi , pere , struguri , ananas , ardei capia ardei gras, conopida, varza alba/rosie , broccoli
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu